Celer znali už staři Egypťaně a k nám se dostal v 17. století. Dnes je jeho pěstování rozšířeno po celém světě.
Celer obsahuje látky, které odpuzují bakterie a plísně, spoustu vitamínu C, ale i vitamin A, B, E a K. Z minerálních látek je v této zelenině zastoupen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jód.
Celer a jeho léčivé účinky:
* povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání
* ostraňuje zácpu
* ničí bakterie
* působí detoxikačně na celý organismus
* působí proti horečkám
* rychle hojí vředy
* posiluje mozek a nervovou soustavu
* pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách
* rozpouští hleny při rýmě
* snižuje krevní tlak
* pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy
* prospívá vlasům a pokožce
* zvyšuje potenci
* má protirakovinné účinky
* působí proti alergickým projevům a vyrážkám
* působí proti překyselení organismu
* je vhodný pro diabetiky
|