Dýně špagetová - pečená v troubě.
Postup
Omyjte dýni, neloupat, velkým nožem ji rozpůlte, lžící odstraňte středová vlákna se semeny, vznikne vanička, tu posolte a vložte obě půlky na plech - suchý - do trouby na 180°C a pečte cca 30 min.
Mezitím, co se dýně peče, očistím cibuli a nakrájím na kostičky či slabé proužky, česnek na plátky a rajče na kousky. Na pánev nakápnu olivový olej, osmažím cibuli a česnek, posléze přidám rajčata.
Tento základ postačí nebo přidat osmažené mleté maso (cca 100 g na osobu) s kořením (např. oregano nebo provensálské).
Dýni vyndám z trouby - pozor občas je ve vaničce trocha vody, tu vyleju na plech a do upečené půlky vložím právě dodělanou zeleninovou dobrotu a posypu sýrem - stačí jakýkoliv, ale dodá patřičnou chuť a zasytí.
Vidličkou dloubněte do strany dýně a již vidíte vlákna podobná špagetám. Výborné pro ty, co nemohou sacharidy! Po dojedení jen vyhodíte slupku dýně.
další recept:
1 kg dýně rozpůlíme, zbavíme semínek a slupky. Nakrájíme ji na slabé půl měsíčky. Brambory oloupeme, očistíme a nakrájíme na slabé plátky. Rajčata s cibulí též nakrájíme na plátky. Nivu či gorgonzolu rozdrolíme (nebo nahrubo nastrouháme)
Vymazanou nádobu i olivovým olejem pokryjeme plátky brambor a okořeníme(sůl, pepř oregáno, tymián- dle chuti). Jako druhou vrstvu dáme rajčata s cibulí (nebo rajčata vynechte a poslední vrstvu bude tvořit dýně - můžete opakovat nebo smíchat dohromady nebo změnit skladbu.. Na vrchu poházíme cibuli a sýr. Přidáme koření a okořeníme podle chuti.
Dýňovou směs pečeme v předehřáté troubě 50 minut při 220 °C. Potom směs zalijeme rozšlehaným vejcem a třeba i se smetanou( a dáme na dalších 10 minut zapéct - nebo nemusíte dávat už nic)
Tato dýně je také dobrá na kompot viz - heloween dýně-)
Přejem dobrou chuť!
|